Smak og sans på fyret

Skrevet av: Simen Pihl den 2/11/2017

Smak og sans på fyret

Facebooktwittermail
fyrhonning

Smak og sans

For 10. gang arrangerer Lindesnes fyr «Smak og sans» første søndag i november.

Fokus for denne dagen er kystens spiskammer og erkjennelsen av at Norge er en nasjon hvor langt de fleste av oss bor i nær tilknytning til den langstrakte kysten. Det har alltid vært utgangspunktet for hvor maten har sin opprinnelse, både fra hav og land og både vilt og dyrket.

I våre dager kan vi kjøpe det meste fra nesten hvor som helst. Allikevel eller kanskje nettopp derfor, har vi fått en økt interesse for den «nære» maten og sanke-kulturen har fått en renessanse.

«Smak og sans» har som målsetning  å vise smakebiter fra kystens spiskammer gjennom å invitere  lokale og regionale produsenter av mat og drikke til å vise fram og selge sine produkter på Lindesnes fyr denne dagen. Utvalget spenner fra kjøtt til fisk, fra bakst til bær og frukt, urter, grønnsaker fra både hav og land og ikke minst honning og salt.

Fjellhallen på Lindesnes fyr blir omgjort til et opplevelsesområde hvor tradisjon og nye spennende smaker går sammen i en høyere enhet.

Det er mulighet for å delta på korte workshops og spesielt barna har mange muligheter denne dagen.

Både ute og inne skjer det saker og ting.

Fyrvokteren blir med å grave opp poteter fra den lille åkeren i fyrhagen. Potetene ble satt i jorda i vår og det ble lagt tang i jorda for å tilføre ekstra næring.

På brygga kokes krabber over bål og det serveres smaksprøver så langt det rekker.

De som ønsker det kan være med på gratis omvisning til fyrtårnet hvor det akkurat nå er den spennende fotoutstillingen «Havet» av fotograf Peter Lukas.

 

Inne i fyrkinoen i Fjellhallen er det korte workshops for barn

  • «Hils på fisken» med Jentan på Båly
  • Snopekurs med Egersund chokoladefabrik
  • «Pynt din egen lille maritime bløtkake» med Lindesnes fyr
Smak og sans 2016 Bringebærsaft

Det er ingen som bør gå sultne fra Lindesnes fyr denne dagen.  Det er mulighet for både varm mat og kald mat, både salt og søtt og rikelig med smaksprøver.

Du kan smake på algene, drikke et ugress, lære om sopp, kjøpe med deg en surdeig, spise  is med både karamell og tangsalt……

Utenfor Fjellhallen har vi fyrt bakerovnen og der baker vi småpoteter fra åkeren og klargjør viltkarbonader fra Fjellgarden Hovden.

Det er mange dyktige medspillere denne dagen og vi er stolte av Tjamsland ysteri som nettopp fikk utmerkelse med Spesialitetsmerke på 2 av sine oster – de kommer!

Agder er allerede samlet på Lindesnes denne dagen for medspillerne kommer fra både øst og vest i fylkene. 14 medspillere er med, og de representerer tradisjon, kunnskap, nyskaping,  hardt arbeide og et brennende ønske om å  gi oss mulighet for å velge kvalitet med røtter i vår egen region.

 

Slow Food

Lindesnes fyr er medlem i Slow food,  som er en global grasrot-organisasjon med hundretusen medlemmer i 160 land. Denne organisasjonen jobber for en verden hvor alle mennesker skal kunne nyte mat som er god for dem, for de som dyrker eller produserer, og for jorda vår.

Slow food er opptatt av at vi skal bruke tilgjengelige ressurser uten å sløse.

Vi opplever at kystens spiskammer bygger på disse verdiene og alltid har tattdisse hensynene. Gjennom arrangementet «Smak og sans» vil vi fortsette å sette fokus på viktigheten av dette.

Mer info om arrangementet – henv. Siri Mathisen – siri@lindesnesfyr.no – 90532432

Smak og sans 2016 potetopptak ved Anne

PROGRAM SØNDAG 5. NOVEMBER

Kl. 12.30

Oppmøte fyrlykta ved FH

BLI MED ANNE

  • Fyrhagen med opptak av poteter sammen med fyrvokter Kjell

Kl. 13

Fyrkinoen FH

  • «Pynt din egen lille maritime bløtkake» med Joanna – kr. 100,-
  • Påmelding på stedet

Kl. 13.30

Oppmøte fyrlykta ved FH

BLI MED SIMEN

  • Gratis omvisning til fyrtårnet med fotoutstillingen «Havet»

Kl. 14

Fyrkinoen FH

  • «Hils på fisken» med Lene fra Jentan på Båly
    Påmelding på stedet

Kl. 14.30

Oppmøte fyrlykta ved FH

BLI MED SIMEN

  • Gratis omvisning til fyrtårnet med fotoutstillingen «Havet»

Kl. 15

Fyrkinoen FH

  • Snopekurs med Egersund chokoladefabrik – kr. 150,-.
    Påmelding på stedet.

På brygga kokes krabbe over bål og smaksprøver serveres så lenge det rekker.

Smak og sans 2016, Krabbegryta i havna

Medspillere Smak og sans 2017

Jentan på Båly                        fisk og sjømat

Bekkereinan                           kjøttprodukter, norsk gammelgris

Asbjørn Nilsen                        lynghonning

Harriet Beisland                     saft, syltetøy, tørket frukt og sopp

Kvelland lefsebakeri               lefser, potetkaker, flatbrød

Vintland bringebær                saft, gele, syltetøy

Lindesnes Havhotell               gourmetmat

Penne økologiske hage          tørkede urter, te

Dragetoppen                          chutney, relish, marmelade

Lillis Gelato                             iskrem

Lista lam                                 fenalår og kjøttprodukter av lam

Egersund chokoladefabrik     sjokolade og godteri

Inge Holvik Kjørrefjord           brød

Tjamsland ysteri                     ferskost, yogurth

Mari Pihl                                 sopp

fyrtårn på fat

 

BLI MED!

Ta et bilde fra denne dagen!

Tagg det med #smakogsans og #spissørlandet og legg det ut på Instagram i løpet av søndagen.

Vi trekker ut 3 vinnere som får årskort for 2018

  • Det morsomste
  • Det beste nærbildet
  • Et bilde du blir sulten av

Vinnere kunngjøres på Lindesnes fyrs Facebookside mandag 06.11.

Jentan på Båly del av Smaken av Sydspissen Lindesnes
Gå tilbake til nyhetsoversikt